Les 8 uitstap naar Fyxxi

Piano spelen met MaKey Makey!

Beste lezers,

Wij zijn tijdens de les op bezoek geweest bij de Fyxxi, dit is een centrum waar scholen met leerlingen terecht kunnen om kennis te maken met de nieuwste snufjes van ICT en meer te weten te komen over technologie.
Daar heb ik verschillende nieuwe ICT elementen gezien waarvan ik niet eens wist dat deze bestonden.
Ik heb zelf tijdens het bezoek eens een Makey Makey getest en dit vond ik zeer toepasselijk om te gebruiken bij de kleuters, daarom ga ik jullie hierover iets meer vertellen.

Eerst en vooral wil ik jullie vermelden wie de uitvinder is van Makey Makey,  Dit zijn Jay Silver (één van van de uitvinders van de Makey Makey).  Hij heeft als opleiding elektrotechniek ingenieur gedaan.

 • wat is nu zo een Makey Makey ?
  Simpel gesteld is het een klein plaatje dat er een beetje uitziet als een ‘bakske’ van een oude spelcomputer en dat je heel eenvoudig kan aansluiten op je computer om er dingen mee te besturen zoals computerspelletjes, soundboards, … door een elektrisch circuit te openen en te sluiten.Als je een Makey Makey aansluit, denkt je computer eigenlijk dat je een muis/toetsenbord hebt aangesloten en dat je zit te typen of te klikken.

Het leuke is dat je met de Makey Makey met alles wat een beetje geleidt een schakelaar kan maken.

 • voor welke leeftijd is het bedoeld ?
  Het is simpel en educatief speelgoed voor beginners vanaf 2 + jaar tot volwassenen.
  het is een eenvoudige uitvinding voor beginners en gevorderden.
 • Welke materialen heb je nodig voor een makey makey?
  – Makey Makey
  – rode USB kabel.
  – 7 krokodillebekkies
  – 6 extra connnectordraadjes
  – computer
  – materialen naar vrije keuze: bijvoorbeeld, bananen, plasticine,
 • Het aansluiten van een makey makey:
  het aansluiten van een makey makey is helemaal niet moeilijk het is heel eenvoudig.
  Via de volgende stappen is je makey makey in enkele minuten aangesloten:

1. sluit de USB kabel aan: 
Je verbindt de kleine stekker aan de makey makey en de grote stekker verbindt je aan de computer.

2. Negeer of sluit de pop up op je scherm: 
Sommige computers zullen je vragen om een instelling te doen, maar deze kan je beter overslaan.  Je weet maar nooit of het wel te vertrouwen is.

3. sluit de aarde aan:
Sluit één kant van de krokodillenclip aan op een van de gaatjes met earth op de voorkant van de makey makey.

4. sluit jezelf aan: 
Hou zelf de andere kant van de draad ( krokodillenclip ) vast want nu ben jij geaard, we kunnen gaan testen of het zal werken.

5. test en probeer de makey makey: 
Druk met je vinger op een van de pijltjes. Je weet dat het zal werken als je een groen lichtje aan ziet gaan op je makey makey. Natuurlijk vinden we het niet zo interessant om met je vinger zo de makey makey te bedienen. Daarom maak je best nog een draadje vast en steek je het uiteinde in een banaan of plasticine, wanneer je dan drukt op de banaan zal je muziek kunnen maken.
 • Wat kun je doen met een makey makey?
  Je kan er heel veel verschillende zaken mee gaan doen, bijvoorbeeld:

  • Muziek gaan maken:
   met bananen, met je eigen mensenlichaam of dat van anderen. Maar ook kan je het met water doen, plak de draadjes op tafel in plasjes water en zo kan je lekker gaan pletsen maar !
  • Spelletjes spelen:
   bijvoorbeeld het spel tetris. Wanneer je de kabels aansluit in de gevormde pijlen gemaakt van plasticine kan je zo het spel tetris op je computer spelen.Hieronder vind je een filmpje terug waar je even ideeën kan gaan opdoen en waarbij je ze zelf eens kan gaan uittesten!  Veel Plezier alvast toegewenst !

http://www.tofspeelgoed.com

makey makey knip

Mijn eigen ervaring met een makey makey, was heel bijzonder. Wanneer dit ons werd voorgesteld werd het niet zomaar uitgelegd maar werd het echt letterlijk met ons gedaan, we hielden allemaal een krokodillenclip vast, en mochten op elkaar muziek maken. Voor mij was het al een hele wonderlijke ontdekking. Welk gevoel moet dit dan naar kleuters geven ? Voor kleuters moet dit zeker wonderbaarlijk zijn ! Wanneer je de kans hebt om dit met kleuters te doen zou ik het je zeker aanraden !

Voor nog meer info over de Makey Makey kan je eens een kijkje gaan nemen op deze volgende sites:
http://www.makeymakey.com/

http://www.fyxxi.be/

 

 

 

Les 6 het digitaal schoolbord met kleuters

 

Knipsel

Hallo allemaal,

In deze les hadden we een inleiding over het digitaal schoolbord. Het ging niet uitgebreid over hoe we nu een schoolbord kunnen hanteren, maar eerder over welke spelen we konden aanbieden / maken die de kleuters dan kunnen uitvoeren op het digitaal schoolbord.

 

 • Waarom zou je kiezen voor een digitaal schoolbord?
  – Geen stof meer aanwezig in je klas voor leerlingen – leerkrachten die er allergisch zouden aan zijn.
  – Bewegingsvrijheid, je kan snel eens een filmpje tonen waarop de kinderen dan kunnen dansen, en zo de leerlingen meer bewegen.
  – Motivatie en betrokkenheid verhoogt ze kunnen allemaal mee volgen op een groot scherm.
  – Veel meer visueel materiaal in aanbod, en makkelijk uit te wisselen met de collega’s.
  – Natuurlijk zou je hier ook voor kiezen omdat de kinderen hun ICT vaardigheden worden geoefend.
  – Het is ook tijdwinst zowel in de les als op lange termijn.
 •  een digitaal schoolbord heeft ook een paar nadelen:
  - Het kost heel veel geld om het aan te kopen.
  – Wanneer er een stroompanne is of het internet werkt niet, dan heb je mogelijks je voorbereidend lesmateriaal niet, want je rekende op je digitaal materiaal. Hou hier steeds rekening mee en voorzie een alternatief, zou ik zeggen.
  – Het is niet magnetisch, waardoor je er geen prenten, of andere info kan aanhangen.Vervolgens mochten we uit verschillende programma’s er een kiezen dat we graag zelf eens wilden ontdekken, zodat we het later kunnen gebruiken in de kleuterklas (als er een digitaal schoolbord in de klas aanwezig is).  Ik heb gekozen : www.prowise.com.
 • Wat is Prowise nu eigenlijk ?
  Op deze site kan je als leerkracht zelf opdrachten maken, waarbij de leerlingen ze dan uitvoeren op het digitaal schoolbord. Dit hoeven zeker en vast niet alleen spelopdrachten te zijn, maar de leerkracht kan deze site ook zeker gebruiken om de kalender ‘s morgens samen met de kinderen te doen… Je hebt in dit programma de mogelijkheid om zelf video’s, pictogrammen toe te voegen  en zo kan je bijvoorbeeld  jouw eigen memory maken die de kleuters tijdens hoekenwerk dan kunnen oplossen.

Het is een zeer leuk programma en je bent er gemakkelijk mee weg. ik zelf heb het al gebruikt voor mijn stage in het eerste leerjaar. Ik had het thema verkeer, met de pictogrammen had ik een situatie nagemaakt, hierbij moesten de leerlingen zaken gaan verschuiven waardoor de situatie weer helemaal juist is.

Bij dit voorbeeld was het de bedoeling dat de leerlingen de gevaren van op de baan gingen verbeteren door de pictogrammen op de juiste plaats te verslepen.

Knipsel

 www.prowise.com

 

Les 5 ICT zonder beperkingen

ICT zonder beperkingen websites:

Vandaag in de les ICT 12/11/14 hebben we het gehad over ICT zonder beperkingen. Onze taak was om in groepjes van 4 elk een deel van de brochure te lezen en de websites die erin vermeld staat grondig te gaan onderzoeken en daarover onze eigen mening – ervaring weergeven. Wij hebben 2 websites gevonden die gratis en veilig zijn voor kinderen waarop ze kunnen spelen.
we hebben deze 2 websites bezocht en eens alles bekeken hieronder vind je zelf wat we van de 2 websites vonden als groep.

1 Wai – not:

Wat kan je er allemaal op bezoeken:

 • chatten
 • gastenboek: hierbij kunnen ze reflecteren over wat er goed is en wat minder goed is.
 • Ze hebben ook ge mogelijkheid op spelletjes te spelen
 • ook kunnen ze korte nieuwsberichten lezen
 • praatpaal
 • vraag van de maand

voordelen:

 • het is voordelig voor de blinde/ slechtziende mensen/ kinderen want zij kunnen horen wat ze moeten doen omdat ze alles vertellen.
 • Ze kunnen op de hoogte gehouden worden van de maatschappij.
 • Kunnen sociale contacten leggen.
 • Je leert andere culturen/ interesse kennen.
 • Het is gratis

Nadelen:

 • het is minder geschikt voor dove kinderen die nog niet kunnen lezen omdat de pictogrammen niet zo duidelijk zijn

Onze ervaring:
Wij vinden het een leerrijke site voor de kinderen, volgens ons zouden ze er snel mee weg zijn en is het een goed hulpmiddel om te leren werken met ICT. Het is maar voor een bepaalde groep dat de site toegankelijk is. De pictogrammen vinden wij niet zo duidelijk, moesten er geen woorden voorstaan zouden wij niet weten wat het inhoud. Persoonlijk vonden we de lay out van de site heel aantrekkelijk voor kinderen.

2 mybee

Wat kan je er allemaal op bezoeken:

spelletjes

muziek beluisteren en zelf spelen.

Kleurplaten inkleuren

dierengeluiden

voordelen

 • Het is gratis
 • Voorbereiding op het echte multimedia wereld
 • De site is extreem erg beveiligd: alles is beveiligd volgens leeftijd: kinderen van 3 jaar kunnen alleen de spelletjes spelen die voor deze leeftijd bedoeld zijn.
 • Eens de site is geïnstalleerd kan je er vlot mee aan de slag
 • Je hebt ook Engelse uitleg voor anderstalige kinderen

nadelen:

 • het moet geinstaleed worden door ouders.
 • Voor het te installeren is het allemaal in het Engels waardoor misschien niet alle ouders het kunnen installeren voor hun kind.
 • Het neemt heel veel tijd in beslag voor dat je effectief kan beginnen. Bij Wai- not is dit helemaal niet zo.
 • In het begin is het moeilijk om zelfstandig aan het werk te gaan omdat er telkens bij een nieuw spel een wachtwoord wordt gevraagd.
 • Ze moeten al kunnen werken met een muis.
 • Ook geen standaard pictogrammen
 • je hebt heel veel verschillende soorten talen die aanbod komen.

Onze ervaringen:
We vinden de lay out een beetje minder goed dan het vorige. Ook vinden we het voor de eerste keer te spelen heel onduidelijk, terwijl wai – not we dit voor de eerste keer speelden veel duidelijker was. Het is wel een goede voorbereiding naar het echte ICT gebruik want ze leren omgaan met de veiligheid van wat kan en wat niet kan.

les 3 Workshop rond Photoshop

Workshop rond Photoshop.

Wij kregen de opdracht om een workshop te geven aan andere collega’s die geen ict volgen. Iedereen die ict volgt moest een thema uitkiezen met de bedoeling om het in een korte workshop aan anderen uit te leggen en te tonen hoe je dat resultaat in werkelijkheid kan verkrijgen. Wij hebben ervoor gekozen om een affiche te ontwerpen. waarbij we ons vooral gaan concentreren op het lettertype : hoe kunnen we tekst op de affiche plaatsen? Welk lettertype kiezen we? Hoe kunnen we het verplaatsen? Hoe groot moeten de letters op de affiche staan ?  Wat is de juiste plaats?  Wij gaan ons dus niet baseren op de lay-out van de achtergrond maar wel op de vraag : hoe krijgen we tekst in photoshop, op de plaats waar we het willen en in het formaat en type dat we wensen ?

Als thema van onze affiche hebben we gekozen voor ‘De Klasregels’. hierbij hebben we als achtergrond een beeld in retro-stijl genomen, wat wil zeggen dat het ook belangrijk is dat onze tekst bij onze stijl hoort om een mooi resultaat te hebben.

Soorten en opmaak van lettertypes, en hoe breng je het in Photoshop : dat zullen jullie allemaal zien in de workshop op 8 december 2014.

 

 

 

les 4 ICT werken met film in de kleuterklas

Het kleine spookje Laban:

Tijdens deze les ict zijn we op zoek gegaan naar een bruikbaar filmpje voor in de kleuterklas. Na heel wat zoeken en filmpjes te bekijken hebben wij gekozen voor het kleine spookje Laban. Dit verhaal gaat over een spookje dat niemand bang kan maken, maar het toch zo graag wil. Daarom gaat hij op zoek naar verschillende manieren om mensen bang te maken. Nadat de kleuters dit filmpje gezien hebben, kan je heel wat opdrachten er rond uitvoeren.
In het filmpje komen er verschillende emoties aan bod met een belangrijke nadruk op de gevoel “bang zijn”.

Drama: je kan dit koppelen aan een drama activiteit omtrent gevoelens en hoe je hiermee kan leren omgaan.

Beeld en taal: je kan deze 2 leergebieden samen gebruiken in 1 activiteit: de kleuters krijgen de opdracht om een eigen spook te tekenen en nadien mogen ze vertellen hoe hun spookje zich voelt vandaag.

Muziek: de zus van Laban kan heel veel geluiden maken.  Als activiteit kan de kinderen zelf spoken geluiden en andere geluiden met de stem laten proberen.  Dit kan ook verder uitgebreid worden met het herkennen van geluiden, met zelf geluiden gaan maken met diverse materialen en door op zoek te gaan naar materialen die hiervoor in aanmerking komen.

Beeld: maak een voorwerp / schilderij waarvan het spook bang zal zijn,  zodat hij weet wat het is om bang te zijn en dat hij daaruit dan kan leren hoe hij toch mensen bang kan maken.

Wereldoriëntatie: hier kan een les gegeven worden over licht en donker : hoe kan je zorgen voor licht in het donker, want dit kan op verschillende manieren door, kaarsen, zaklamp, olielamp, elektriciteit…

We hebben voor dit filmpje gekozen omdat vele kinderen bang zijn van spoken en we willen de kinderen duidelijk maken dat we helemaal niet bang hoeven te zijn voor spoken.

Link: (27/10/14) bij lessen in het donker ga je naar het deel lesmateriaal en je zoekt het kleine spookje Laban.

 

Les 1 communicatie met ouders

 

Les 1 Communicatie met ouders ! 

Via welke weg communiceren we best met ouders?

Met die vraag worstelen vele leerkrachten en directies. Maar niet alleen het onderwijzend personeel vraagt zich dat af, er zijn ook ouders die vinden dat er te weinig communicatie is tussen ouders en leerkracht of school.

Voor vele scholen is het een probleem om op een efficiënte manier met de ouders te communiceren. De scholen proberen er alles aan te doen om aan

alle ouders te bereiken en de nodige info te bezorgen.
Dit doen ze op verschillende manieren: via mail, brief, website, ouders aanspreken…

Maar doordat ouders niet allemaal op hetzelfde niveau zitten en op verschillende manieren communiceren, ontstaan er dikwijls communicatie problemen. Velen lezen hun mail niet, of te laat, of de brieven die aan de kinderen meegegeven worden, gaan verloren, of blijven in de boekentassen zitten. Bij kinderen van gescheiden ouders is er ook dikwijls het probleem dat slechts 1 van de ouders ingelicht is. De school moet dus ook soms rekening houden met complexe thuissituaties.

En toch is een goede en vlotte heen en weer communicatie heel belangrijk en kan dit heel wat voordelen opleveren. Denk bijvoorbeeld maar aan een oproep van de leerkracht aan de ouders om ergens bij een activiteit te helpen, zoals eens mee op uitstap gaan.

Ouders krijgen natuurlijk ook heel wat communicatie te verwerken : er is altijd wel iets wat moet meegedeeld worden : lijstjes met materiaal dat de kinderen nodig hebben, info over uitstappen, schoolrekeningen, oudercontacten, info over wat er allemaal in de klas gebeurt,…

De directie en de kleuterjuf zelf zijn de belangrijkste personen in de communicatiestroom naar de ouders. Maar wat is dan precies het beste communicatiemiddel ?

Omdat niet alle ouders dezelfde kanalen en dezelfde mogelijkheden hebben wat communicatie betreft, probeert de school zo goed mogelijk op verschillende manieren te communiceren : dit kan door een uithangbord op te hangen op een goed zichtbare plaats, waar de brieven nog eens getoond worden, via mail, via schoolblogs, via een infoboek dat aan de deur van de klas ter inzage ligt waar in staat wat de kinderen op de dag hebben gedaan, en waar ouders eventueel zelf iets kunnen in noteren. Scholen proberen dus op heel veel verschillende manieren de ouders te bereiken.

Als ik afgestudeerd ben dan zou ik zorgen voor een zo goed mogelijk contact naar de ouders toe : :In het begin van het schooljaar zou ik een info avond geven waarin de ouders in de klas mogen komen, daar zou ik dan uitleggen wat ik belangrijk vind, wie ik ben, hoe het klasgebeuren gaat, hoe mijn werking is … . Persoonlijk contact met de ouders is denk ik nog steeds de beste manier van communiceren, maar is praktisch niet altijd haalbaar.

Daarnaast zou ik door de ouders een formulier laten invullen waarop ze meedelen op welke manier ze best bereik baar zijn en via welke weg ze de klas- en schoolinfo willen ontvangen. Hier moet dan ook wel rekening mee gehouden worden, en dit zal van de schooldirectie of leerkracht zelf een hele organisatie vragen, misschien heeft niet elke school de mogelijkheid om met zo’n “persoonlijke aanpak” te werken.

Verder vind ik het heel belangrijk om tijd te nemen voor communicatie en om tijd te maken voor de ouders : als de school uit is, niet zelf direct vertrekken, maar ik zou zelf aan de schoolpoort staan en er zijn voor ouders die vragen hebben of om ouders te informeren, of gewoon om iets te vertellen over de voorbije dag of week. Op zo’n momenten kan je ouders ook al eens aanspreken mocht er ergens een probleempje zijn, dan kan dit ook snel aangepakt en opgelost worden.

De meeste ouders vinden het zeer fijn om de juf wat beter te kennen en van de juf zelf te horen hoe hun kind het stelt. Uiteindelijk brengt hun kind een groot deel van de dag bij de juf door. Als ouders dan de leerkracht zelf niet kennen, is dit voor alle betrokken partijen wel jammer.

Dus communicatie met de ouders moet er zeker zijn want dat vindt iedereen fijn!