Diversiteit: meertaligheid

talen_mimeBeste Lezers,

Ik ben tijdens het surfen naar het onderwerp diversiteit toch wel heel wat interessante sites tegen gekomen, die voor ons als bijna-kleuterjuffen een pak aan informatie aanbieden. Ik kwam op een site terecht over meertaligheid. Ik weet dat we in ons klasje ook kleuters kunnen hebben die nog niet voldoende kennis hebben over de Nederlandse taal.

Ben je overtuigd dat talige diversiteit deze kinderen, jezelf , maar ook de rest van de maatschappij kan verrijken ?

Als leerkracht willen we toch elk kind een goede taalontwikkeling bieden. Zeker de kinderen die nog niet machtig zijn over de Nederlandse taal willen we als leerkracht toch net stimuleren en motiveren om de taal toch onder de knie te krijgen, zodat deze jongeren ook geen achterstand oplopen.

Als leerkracht stel je jezelf toch enkele vragen, niet ?
Ik stel mij vragen zoals: Hoe kan een Nederlandstalige leerkracht een bijdrage leveren aan het kind zijn thuistaal ? En mag een leerkracht dit doen ? Mogen kinderen de thuistaal spreken in de klas ? Wat zegt de wet daarover ? Een antwoord op al deze vragen vind je op deze site.

Wil je graag als leerkracht in de praktijk zelf meertaligheid uitbouwen, maar weet je niet goed hoe je hier kan aan beginnen ? Dan vind je op deze site volledig uitgewerkte les en spel pakketten en andere diverse materialen die je hierbij kunnen helpen. Dit vind je bij het onderdeel school / klas aan de slag.

Maar vooraleer we al de toepassingen zelf kunnen brengen zou ik als leerkracht toch graag als eerste wat achtergrond informatie willen. Gelukkig hoef je daar niet ver naar op zoek te gaan : deze site biedt ook uitgebreide achtergrond informatie over meertaligheid. Informeer je eerst en daarna zou ik zeggen : aan de slag !

Veel leesplezier op de site http://www.meertaligheid.be/ ! 

 

 

 

 

 

 

Diversiteit in actie

Beste lezers,

De site diversiteit in actie is een hele interessante site voor leerkrachten, de site inspireert de leerkrachten om zelf in actie te komen en te gaan werken rond diversiteit.

Wat is er allemaal te vinden op de site?
1 sociaal- cultureel bewustzijn
2 kinderarmoede in K.O
3 brede school
4 communicatie met ouders
5  omgaan met functiebeperkingen
6 burgerschap
7 taaldiversiteit
8 observeren en evalueren.
Deze site zou ik zeker aanbevelen voor leerkrachten omdat als een leerkracht met een bepaalde vraag zit over diversiteit in de klas, dan kan hij/zij er hier mee terecht. Ook zou ik het aanbevelen om als leerkracht de site goed door te nemen, en je te laten inspireren door de site om daarna één van de punten uit te werken in je klas.

Als ik me via deze site laat inspireren denk ik aan volgende thema’s rond diversiteit:
1 Kinderarmoede: kinderen die het thuis goed hebben weten immers niet dat anderen het slecht hebben.

2 Sociaal cultureel bewustzijn: hierbij zou ik verschillende culturen eens aanbrengen bij het bepalen van de cultuur zou ik eerst kijken of ik zelf kinderen van een andere cultuur in mijn klas heb, en hun cultuur verder uitwerken.

3 Taaldiversiteit: Dit zou ik een beetje linken met sociaal cultuur bewustzijn. De kinderen die thuis een andere taal spreken zouden zeker en vast woorden in hun eigen taal eens mogen vertellen.

Ik zou aan deze onderwerpen echt wel meer dan tijd willen besteden en er dieper op willen ingaan dan enkel de jaarlijkse cliche thema’s ” weg ermee ! ga voor diversiteit”. Kinderen mogen en moeten zelf weten dat iedereen verschillend is, maar dat dit ook bij iedereen uniek is.   Als dit hen heel goed aangeleerd wordt, dan zou er misschien minder gepest worden, en zouden meer kinderen zich emotioneel beter voelen.

Onthoud : elk kind is anders, maar elk kind is uniek !

http://diversiteitinactie.be/