Les 8 uitstap naar Fyxxi

Piano spelen met MaKey Makey!

Beste lezers,

Wij zijn tijdens de les op bezoek geweest bij de Fyxxi, dit is een centrum waar scholen met leerlingen terecht kunnen om kennis te maken met de nieuwste snufjes van ICT en meer te weten te komen over technologie.
Daar heb ik verschillende nieuwe ICT elementen gezien waarvan ik niet eens wist dat deze bestonden.
Ik heb zelf tijdens het bezoek eens een Makey Makey getest en dit vond ik zeer toepasselijk om te gebruiken bij de kleuters, daarom ga ik jullie hierover iets meer vertellen.

Eerst en vooral wil ik jullie vermelden wie de uitvinder is van Makey Makey,  Dit zijn Jay Silver (één van van de uitvinders van de Makey Makey).  Hij heeft als opleiding elektrotechniek ingenieur gedaan.

 • wat is nu zo een Makey Makey ?
  Simpel gesteld is het een klein plaatje dat er een beetje uitziet als een ‘bakske’ van een oude spelcomputer en dat je heel eenvoudig kan aansluiten op je computer om er dingen mee te besturen zoals computerspelletjes, soundboards, … door een elektrisch circuit te openen en te sluiten.Als je een Makey Makey aansluit, denkt je computer eigenlijk dat je een muis/toetsenbord hebt aangesloten en dat je zit te typen of te klikken.

Het leuke is dat je met de Makey Makey met alles wat een beetje geleidt een schakelaar kan maken.

 • voor welke leeftijd is het bedoeld ?
  Het is simpel en educatief speelgoed voor beginners vanaf 2 + jaar tot volwassenen.
  het is een eenvoudige uitvinding voor beginners en gevorderden.
 • Welke materialen heb je nodig voor een makey makey?
  – Makey Makey
  – rode USB kabel.
  – 7 krokodillebekkies
  – 6 extra connnectordraadjes
  – computer
  – materialen naar vrije keuze: bijvoorbeeld, bananen, plasticine,
 • Het aansluiten van een makey makey:
  het aansluiten van een makey makey is helemaal niet moeilijk het is heel eenvoudig.
  Via de volgende stappen is je makey makey in enkele minuten aangesloten:

1. sluit de USB kabel aan: 
Je verbindt de kleine stekker aan de makey makey en de grote stekker verbindt je aan de computer.

2. Negeer of sluit de pop up op je scherm: 
Sommige computers zullen je vragen om een instelling te doen, maar deze kan je beter overslaan.  Je weet maar nooit of het wel te vertrouwen is.

3. sluit de aarde aan:
Sluit één kant van de krokodillenclip aan op een van de gaatjes met earth op de voorkant van de makey makey.

4. sluit jezelf aan: 
Hou zelf de andere kant van de draad ( krokodillenclip ) vast want nu ben jij geaard, we kunnen gaan testen of het zal werken.

5. test en probeer de makey makey: 
Druk met je vinger op een van de pijltjes. Je weet dat het zal werken als je een groen lichtje aan ziet gaan op je makey makey. Natuurlijk vinden we het niet zo interessant om met je vinger zo de makey makey te bedienen. Daarom maak je best nog een draadje vast en steek je het uiteinde in een banaan of plasticine, wanneer je dan drukt op de banaan zal je muziek kunnen maken.
 • Wat kun je doen met een makey makey?
  Je kan er heel veel verschillende zaken mee gaan doen, bijvoorbeeld:

  • Muziek gaan maken:
   met bananen, met je eigen mensenlichaam of dat van anderen. Maar ook kan je het met water doen, plak de draadjes op tafel in plasjes water en zo kan je lekker gaan pletsen maar !
  • Spelletjes spelen:
   bijvoorbeeld het spel tetris. Wanneer je de kabels aansluit in de gevormde pijlen gemaakt van plasticine kan je zo het spel tetris op je computer spelen.Hieronder vind je een filmpje terug waar je even ideeën kan gaan opdoen en waarbij je ze zelf eens kan gaan uittesten!  Veel Plezier alvast toegewenst !

http://www.tofspeelgoed.com

makey makey knip

Mijn eigen ervaring met een makey makey, was heel bijzonder. Wanneer dit ons werd voorgesteld werd het niet zomaar uitgelegd maar werd het echt letterlijk met ons gedaan, we hielden allemaal een krokodillenclip vast, en mochten op elkaar muziek maken. Voor mij was het al een hele wonderlijke ontdekking. Welk gevoel moet dit dan naar kleuters geven ? Voor kleuters moet dit zeker wonderbaarlijk zijn ! Wanneer je de kans hebt om dit met kleuters te doen zou ik het je zeker aanraden !

Voor nog meer info over de Makey Makey kan je eens een kijkje gaan nemen op deze volgende sites:
http://www.makeymakey.com/

http://www.fyxxi.be/

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>