Diversiteit: meertaligheid

talen_mimeBeste Lezers,

Ik ben tijdens het surfen naar het onderwerp diversiteit toch wel heel wat interessante sites tegen gekomen, die voor ons als bijna-kleuterjuffen een pak aan informatie aanbieden. Ik kwam op een site terecht over meertaligheid. Ik weet dat we in ons klasje ook kleuters kunnen hebben die nog niet voldoende kennis hebben over de Nederlandse taal.

Ben je overtuigd dat talige diversiteit deze kinderen, jezelf , maar ook de rest van de maatschappij kan verrijken ?

Als leerkracht willen we toch elk kind een goede taalontwikkeling bieden. Zeker de kinderen die nog niet machtig zijn over de Nederlandse taal willen we als leerkracht toch net stimuleren en motiveren om de taal toch onder de knie te krijgen, zodat deze jongeren ook geen achterstand oplopen.

Als leerkracht stel je jezelf toch enkele vragen, niet ?
Ik stel mij vragen zoals: Hoe kan een Nederlandstalige leerkracht een bijdrage leveren aan het kind zijn thuistaal ? En mag een leerkracht dit doen ? Mogen kinderen de thuistaal spreken in de klas ? Wat zegt de wet daarover ? Een antwoord op al deze vragen vind je op deze site.

Wil je graag als leerkracht in de praktijk zelf meertaligheid uitbouwen, maar weet je niet goed hoe je hier kan aan beginnen ? Dan vind je op deze site volledig uitgewerkte les en spel pakketten en andere diverse materialen die je hierbij kunnen helpen. Dit vind je bij het onderdeel school / klas aan de slag.

Maar vooraleer we al de toepassingen zelf kunnen brengen zou ik als leerkracht toch graag als eerste wat achtergrond informatie willen. Gelukkig hoef je daar niet ver naar op zoek te gaan : deze site biedt ook uitgebreide achtergrond informatie over meertaligheid. Informeer je eerst en daarna zou ik zeggen : aan de slag !

Veel leesplezier op de site http://www.meertaligheid.be/ ! 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>