Wiskunde Telbox

Dag allemaal, hier heb ik voor jullie weer een leuke methodiek om te gebruiken in de kleuterklas !

Het is namelijk een telbox voor kleuters.
– Wat is nu zo een telbox ? Wel, dit is een speelkoffer waarmee kleuters op een leuke ontwikkelingsgerichte manier de eerste wiskundige vaardigheden gaan ontwikkelen.

  • Het spelmateriaal: 
    De kern van het spelmateriaal bestaat uit potjes, matjes en mormeltjes net zoals het speelgoed van vroeger! Jen kan met dit speelgoed talrijke varianten gaan uitvoeren want ze bestaan in allerlei aantrekkelijke kleuren voor de kinderen. Je kan dus de kinderen de mormeltjes al laten sorteren volgens kleur. Ze kunnen ook gaan onderzoeken in welk potje of op welke mat heb ik er meer / minder liggen ?
    Deze materialen zijn het vertrekpunt van heel het telbox-verhaal.

Naast dit spelmateriaal bestaat er ook een cd van telbox met versjes en allerlei liedjes die de kinderen mee kunnen zingen!

Nuttig?
De telbox kan nuttig zijn voor de ontwikkeling van het getalbegrip, het stimuleert als vanzelf de wiskundige creativiteit, ook een deel taalvaardigheid, zelfredzaamheid: het is zo opgebouwd dat kinderen er zelfstandig aan de slag mee kunnen! Wanneer kinderen er actief zelf aan de slag mee gaan kunnen er ook nieuwe creatieve spelelementen ontstaan. Hierdoor kan je telbox dan gaan uitbreiden !

Telbox is een hulpmiddel om elk uniek kind op zijn eigen tempo en niveau te gaan stimuleren ! Het nodigt creatief uit om er mee aan de slag te gaan! Het is ook een zeer inspirerende bron om weer nieuwe creatieve elementen te gaan ontdekken dit zo wel door de leerkracht maar evengoed door de kinderen zelf !
Wanneer je meer info wil, kan je een kijkje nemen op de site: http://spelarch.khbo.be/PDFspelregels/14981.pdf  , http://www.abimo-uitgeverij.com/

telbox

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>